Oldalak

2012. március 10., szombat

Házi vajas tészta - alaprecept





Az utóbbi időben rákattantam erre a tésztára, gyakorlatilag kéthetente készítek, mert fóliába csomagolva 4-5 napig is tárolhatom a hűtőben, a fagyaszthatóságáról nem is beszélve. Reggel csak előkapok két kiflihez, vagy rolóhoz, stb, valót és a lányok máris friss, meleg tízórait vihetnek magukkal az iskolába. 


Amiket ebből a tésztából készíthetünk:

Krémes torta

























Hozzávalók:


25 dkg liszt
25 dkg vaj
1/2 teáskanál só
1 teáskanál 10 %-os ecet
1,25 dl hideg víz 


Először a vajas tömeget készítjük el, amihez 20 dkg vajat összegyúrunk 5 dkg liszttel, majd 2 centivastag téglalapra alakítjuk, háztartási fóliába csomagoljuk és felhasználásig hűtőszekrényben hűtjük. A hideg vízben feloldjuk a sót, hozzáadjuk az ecetet. A maradék lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a maradék vajjal, majd összedolgozzuk az ecetes sós vízzel. Addig gyúrjuk amíg el nem válik a kezünktől, a nyújtófelülettől, felülete sima, bársonyossá nem válik. Cipóvá alakítjuk, majd nedves konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük. A tésztát enyhén lisztezett felületen négylevelű lóhere alakúra nyújtjuk. A közepére helyezzük a vajas téglatestet.




Ráhajtjuk a tésztaleveleket úgy, hogy a tészta mindenütt fedje a lisztes vajat.



A tésztát először lazán ütögetjük a sodrófával, majd fél centi vastagságú, szabályos téglalappá nyújtjuk. Ezután hajtogatjuk. A jobb oldali tésztarész harmadot a középső részre hajtogatjuk, majd az így keletkezett kettős tésztarészre ráhajtjuk a bal oldali tésztarészt harmadot. Ez az úgynevezett egyszerű szimpla hajtogatás. 




A tésztát elforgatjuk 90 fokos szögben, majd újra kinyújtjuk fél cm vastagságúra. Az így keletkezett téglalap jobb oldalát behajtjuk a közepéig, majd a bal oldalát is,




 végül a két részt egymásra hajtjuk. Ez az úgynevezett kettős, vagy dupla hajtogatás. 




Ezután a tésztát nedves konyharuhával letakarva 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A hajtogatásokat még kétszer megismételjük, a pihentetési időkkel együtt. Ezután a készítendő étel jellegének megfelelően nyújtjuk, formázzuk és mindig nagyon forró 230-250 fokos sütőben sütjük. Felhasználhatjuk édes és sós rolók, krémesek, hasék, rétesek, húsok burkoló anyagának.


Tipp: A tésztából egyszerre nagyobb mennyiséget is készíthetünk, majd az utolsó hajtogatás után, az utolsó pihentetést kihagyva a tésztát megfelelő adagokra vágva, fóliába csomagolva lefagyaszthatjuk. Nagyobb mennyiség készítésekor a nyújtásnál vegyük figyelembe a tészta mennyiségét, kétszeres anyaghányad esetén 1 centi, háromszoros anyaghányad esetén 1,5 centi, négyszeres anyaghányad esetén 2 centi vastagra nyújtsuk a hajtogatások előtt.

A facebookon is követhettek, itt tudtok csatlakozni hozzám Ne feledjék, hogy csak akkor jelennek meg a bejegyzéseim nálatok, ha a Követed lehetőségre is rákattintatok.

A Google+-on itt tudtok csatlakozni hozzám.

19 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lehet ez a tészta. Kérdésem ehhez csak vaj vagy esetleg margarin is jó? Még egy kérdésem volna ezt a mennyiséget amit itt megadtál egyszerre használod fel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én vajpárti vagyok, de margarinnal ugyanúgy működik az elkészítése. Általában nem egyszerre, ez a boltban kapható tészta duplája, mennyiségre. 16 habroló jön ki belőle, a boltiból csak 8. Tényleg sokszor van az, hogy csak annyit vágok le belőle, nyújtok ki és dolgozok fel amennyi a 2 lánynak a tízóraijához kell.

      Törlés
  2. Ilyen tésztából imádjuk a kakaós csigát :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a fahájas is nagyon jó ám :) ebből a tésztából mindent nagyon jó készíteni. Én nagyon sokat dolgoztam vele meg dolgozok is mai napig :)

      Törlés
  3. Nagyon tetszik ez a tészta, mentem az ötleted, mert én is nagy rajongója vagyok a vajas tésztának, sosem árt ha van itthon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nagyon szeretem, bármit gyorsan el lehet belőle készíteni.

      Törlés
  4. Fantasztikus ez a tészta, és csodás a leírás is. Régóta tervezem itthon előállítani, na most már neki merek fogni. Köszönet érte!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Egy ideje ez a sláger nálunk. Viszonylag gyorsan összeállítható és tényleg rengeteg mindenhez felhasználható. :)

      Törlés
  5. szeretném megkérdezni,hogy ez a vajas tészta,megegyezik azzal a tésztával,amit a recept könyvekben,füzetekben javasolnak felhasználásra és "guiche" néven szerepel???általában nem édes receptekben olvasom,hogy vegyünk elő egy adag fagyasztott vajas tésztát,és az étel neve pedig ........valamilyen mondjuk ezesteben gombás tejszínes guiche!!????

    VálaszTörlés
  6. Én margarinnal csinalom,csak nagy zsirtartalmu legyen

    VálaszTörlés
  7. én pogácsát szoktam sutni ebbol a tésztábol de nekem mindig eldolnek sutés kozben mi lehet az oka

    VálaszTörlés
  8. Szorosan tedd egymás mellé a pogácsákat, akkor nem tudnak eldőlni. Ez a titka.

    VálaszTörlés
  9. A "leveles" megoldás az oka.A levelek eldőlnek. De én épp azt szeretem benne!

    VálaszTörlés
  10. Koszonom en is. En is hozzamerek fogni a leiradod es kepek alapjan. :)

    VálaszTörlés
  11. Koszonom a választ megprobálom jo szorosan rakni.Még egy kérdés -a habrolot mennyi ideig kell sutni kb

    VálaszTörlés
  12. Kedvencek közé mentve.
    Jó recept, képekkel és érthető leírással.

    VálaszTörlés